Το παρακάτω κείμενο αποτελεί γνώμη του Jason Dunnam, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος κατασκευής στην EMJ Construction με έδρα το Irving του Τέξας.   

Ως περήφανο μέλος της Generation X, όποτε αναφέρεται το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, σκέφτομαι τον Arnold Schwarzenegger στο The Terminator, το οποίο δεν είναι ακριβώς μια ηχηρή έγκριση για τα οφέλη της τεχνολογίας. 

Έτσι το καταλαβαίνω όταν οι εργάτες οικοδομών ανησυχούν για το πώς θα βγάλουν τα προς το ζην στο μέλλον και για το αν οι μηχανές θα πάρουν τη δουλειά τους. 

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε σε αυτό το θέμα, ένα είναι σίγουρο: Η εμπορική κατασκευαστική βιομηχανία μεταβαίνει γρήγορα στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί να μην είναι τόσο καταστροφικό όσο κάποιοι πιστεύουν. 

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 της Market Research Future, το μέγεθος της αγοράς για την τεχνητή νοημοσύνη στις κατασκευές θα φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει ήδη πολλά οφέλη στους εργολάβους, όπως καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό έργων, χαμηλότερο κόστος έργου και ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. 

Ο James Barrett, επικεφαλής καινοτομίας για την Turner Construction, είπε πρόσφατα στο Construction Dive ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον κλάδο μας τα επόμενα 10 χρόνια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία τα τελευταία 100 χρόνια. Θα είναι τεράστιο γιατί έχει τόσο ευρεία εφαρμογή σε τόσες πολλές περιπτώσεις. Δεν είναι θέμα αν. Είναι θέμα πότε». 

Ο Turner χρησιμοποιεί ήδη drones με τεχνητή νοημοσύνη για τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων ποιοτικού ελέγχου, που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και οικονομικής χρήσης σε σύγκριση με την παραδοσιακή, χειροκίνητη διαδικασία. 

Στην EMJ Construction, ακολουθήσαμε παρόμοια τακτική χρησιμοποιώντας το OpenSpace, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί κάμερα 360 μοιρών και τεχνολογία AI για να δημιουργήσει μια εμπειρία όπως το Google Street View για το έργο. Αυτό δίνει στις ομάδες του έργου μας τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόοδο μέσω των εικόνων που λαμβάνονται από την κάμερα και επιτρέπει στον EMJ να διατηρεί ένα ολοκληρωμένο ημερολόγιο φωτογραφιών ενός δεδομένου έργου από την αρχή μέχρι το τέλος. 

  

Απαιτείται περισσότερη κοινή χρήση της γνώσης 


Ενώ αυτή η τεχνολογία έχει ήδη θετικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας των εργολάβων, υπάρχει ακόμα μια πρόκληση για τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης που πρέπει να ξεπεράσουν: την κοινή χρήση δεδομένων. 

Η συλλογή και η διαχείριση δεδομένων σε μια δυναμική και πολύπλοκη βιομηχανία όπως οι κατασκευές είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι σε ελεγχόμενους τομείς όπως η κατασκευή και η αυτοκινητοβιομηχανία. 

Σχεδόν όλα τα δεδομένα της κατασκευής είναι σιλό, τα οποία ανήκουν σε πολλούς διαφορετικούς παίκτες που συχνά διστάζουν να τα μοιραστούν. Οι εργολάβοι δεν θέλουν να χάσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν κερδίσει συλλέγοντας ιστορικά δεδομένα με την πάροδο των ετών. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχουν πολλές εύχρηστες πληροφορίες σε αυτόν τον κλάδο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μοντέλα και τις προβλέψεις AI να είναι πιο ακριβείς. 

  

Εκεί που συναντώνται τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη

 

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι πλατφόρμες διαχείρισης έργων, όπως το Procore και το PlanGrid. 

Αυτές οι πλατφόρμες παρέχουν επί του παρόντος πρόσβαση σε πληροφορίες έργων σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στις κατασκευαστικές ομάδες να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Με την αυτοματοποίηση εργασιών όπως η διαχείριση εγγράφων, ο σχεδιασμός έργων και η παρακολούθηση των προϋπολογισμών, αυτές οι πλατφόρμες εξοικονομούν χρόνο και χρήμα στους εργολάβους ενώ παράλληλα κάνουν τα δεδομένα του έργου πιο ακριβή. 

Αλλά στον αγώνα για τη συλλογή δεδομένων, η απόδοση επένδυσης (ROI) αυτές οι πλατφόρμες παρέχουν ωχρή σε σύγκριση με τα απροσδόκητα κέρδη που θα προκύψουν με την περαιτέρω ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματά τους. 

Η Procore, για παράδειγμα, συνεργάζεται ήδη με τις Υπηρεσίες Ιστού της Amazon για να χρησιμοποιήσει το AWS IoT TwinMaker για να ενσωματώσει πολύτιμες κατασκευαστικές πληροφορίες σε λειτουργίες μετά την ολοκλήρωση των κτιρίων για να εξορθολογίσει τη συντήρηση και να επιτρέψει την ανάλυση του κύκλου ζωής των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου. 

«Το να γνωρίζεις πώς μια απόφαση σχεδιασμού ή προμήθειας θα επηρεάσει ένα έργο είναι μια από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις στην κατασκευή», δήλωσε ο Tooey Courtemanche, Διευθύνων Σύμβουλος της Procore, σε μια ανάρτηση στο LinkedIn. "Αυτό που μπορούν να προσφέρουν μαζί το AWS και το Procore είναι μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι αποφάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εξορθολογισμό των λειτουργιών, στη μείωση του κόστους και στη βελτιστοποίηση της απόδοσης με την εφαρμογή μοντέλων 3D και ψηφιακής διπλής τεχνολογίας." 

Γιατί, λοιπόν, αυτό είναι μεγάλο θέμα; Ο σκοπός της πλατφόρμας του Procore είναι να συνδέσει όλους τους ανθρώπους που έχουν μερίδιο στον κύκλο ζωής ενός έργου. Το AWS IoT TwinMaker θα καταστήσει δυνατό τον συνδυασμό των δεδομένων του Procore από το σχεδιασμό και την κατασκευή, που περιλαμβάνει πάνω από 1 εκατομμύριο έργα και πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε όγκο κατασκευής, με δεδομένα από τη λειτουργία της επιχείρησης. 

Συνεργασίες όπως αυτή έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν δραστικά την ικανότητα του κατασκευαστικού κλάδου να διαχειρίζεται και να αναλύει δεδομένα, κάτι που θα οδηγήσει σε βελτιωμένα μοντέλα και καλύτερα, προβλέψιμα αποτελέσματα που θα αξιοποιηθούν καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εισχωρεί όλο και περισσότερο στον κλάδο. 

  

Ένα μέλλον που αξίζει να οικοδομηθεί; 


Την ίδια στιγμή, ο Kyle Reese, ο εχθρός του Terminator, είχε δίκιο: «Το AI δεν θα σταματήσει». 

  

Θα ήταν ανόητο να μην αναγνωρίσουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να έχει ακούσιες συνέπειες. Ιδιαίτερα ο αυτοματισμός θα πρέπει να παρακολουθείται στενά στις κατασκευές, όπου τα σωματικά κινούμενα ογκώδη αντικείμενα μπορεί να έχουν τρομερές συνέπειες εάν γίνει χωρίς φροντίδα ή επίβλεψη. 

Ωστόσο, τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στον κατασκευαστικό κλάδο είναι σημαντικά και η βιομηχανία κινείται γρήγορα προς το επόμενο στάδιο ανάπτυξης, όπως αποδεικνύεται από τη συμφωνία Procore-AWS. 

Ενώ οι προκλήσεις επιμένουν, ελπίζω ότι στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη θα παραμείνει ένας χρήσιμος και υποστηρικτικός σύντροφος για τους ανθρώπους και τα πράγματα που κατασκευάζουν. Ελπίζω σίγουρα να μην αποφασίσει να ξεσηκωθεί και να υποδουλώσει την ανθρωπότητα όπως έκανε ο Skynet στο The Terminator. 

Έχω ένα καλό προαίσθημα για αυτό. Άλλωστε ήταν απλώς μια ταινία.