Το DIN σημαίνει "Deutsches Institut für Normung", που σημαίνει "Γερμανικό ινστιτούτο τυποποίησης". Τα εθνικά πρότυπα (DIN) θα αντικατασταθούν/έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από διεθνή/ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα πρότυπα DIN εξακολουθούν να ισχύουν για προϊόντα που δεν έχουν πρότυπα ISO ή EN. Τα πρότυπα DIN που ξεκινούν με "DIN V" ("Vornorm", που σημαίνει "προέκδοση") είναι αποτέλεσμα εργασιών τυποποίησης, αλλά λόγω ορισμένων επιφυλάξεων για το περιεχόμενο ή λόγω αποκλίσεων σε σύγκριση με μια τυπική διαδικασία εγκατάστασης του DIN, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί πρότυπα.


Μικρές βίδες με σχισμή ή εγκάρσια εσοχή:

Κατά την εισαγωγή των προτύπων ISO για μικρές βίδες, ορισμένα από τα ύψη της κεφαλής και οι διάμετροι της κεφαλής έχουν αλλάξει. Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να μην έχουν καμία επίδραση στις περισσότερες από τις εφαρμογές. Μόνο σε περιπτώσεις με πολύ μικρό χώρο για εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε τις αλλαγές στις λεπτομέρειες.


Μικρές εξάγωνες ή εξαγωνικές βίδες:

Στη Γερμανία, τα καθιερωμένα πρότυπα προϊόντων όπως το DIN 6912 ή το DIN 7984 εξακολουθούν να ισχύουν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαδοχικά πρότυπα ISO. Ωστόσο, το DIN 7991 έχει αντικατασταθεί από το πρότυπο ISO 10642. Λάβετε υπόψη ότι σύμφωνα με το DIN 74 αυτές οι βίδες με κεφαλή βυθίσματος έχουν πάγκους τύπου F. Τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί επιπρόσθετα και εξαγωνικές βίδες (TX). Δεν υπάρχουν πρότυπα DIN για αυτές τις βίδες. Η γεωμετρία της κεφαλής αντιστοιχεί σε εγκάρσιες βίδες, καθώς ο τύπος της κεφαλής είναι πανομοιότυπος.


Βίδες σύσφιξης:

Κατά την αλλαγή των προτύπων DIN για τις βίδες σύσφιξης στα πρότυπα ISO, ορισμένα ύψη κεφαλής και διάμετροι κεφαλής έχουν αλλάξει. Επιπλέον, η γωνία κεφαλής των βιδών στερέωσης της κεφαλής έχει αλλάξει από 80° σε 90°. Κατά την κατασκευή των πάγκων θα πρέπει να τηρούνται οι ισχύουσες προδιαγραφές του ISO 15065.


Σετ βίδες με σχισμή:

Τα πρότυπα DIN για ρυθμιστικές βίδες με σχισμή αντικαθίστανται από τα διαδοχικά πρότυπα ISO ή EN. Υπάρχουν μόνο μικρές αλλαγές στην εφαρμογή.


Καρφιά:

Τα πρότυπα DIN για καρφιά ισχύουν πλήρως. Επί του παρόντος, δεν έχουν καθοριστεί διάδοχα πρότυπα ISO.


Εξάγωνα μπουλόνια κεφαλής:

Τα περισσότερα πρότυπα DIN για αυτούς τους τύπους μπουλονιών έχουν αποσυρθεί πριν από χρόνια. Τα διάδοχα πρότυπα ISO συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με τα αποσυρθέντα πρότυπα DIN. Επομένως, συνήθως δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση. Πρέπει μόνο να σημειώσετε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά μεγέθη εργαλείων στερέωσης για τις διαστάσεις M10, M12, M14 και M22. Οι διαστάσεις για τα πλάτη στα επίπεδα.


Βίδες με κανονική κυλινδρική κεφαλή:

Το DIN 912 έχει αντικατασταθεί από το ISO 4762. Ορισμένα ονομαστικά Ø που είναι γνωστά από τα πρότυπα DIN δεν περιλαμβάνονται πλέον στο διάδοχο πρότυπο ISO. Επιπλέον, έχει δημοσιευτεί ένα πρόσθετο πρότυπο για βίδες με μετρικό σπείρωμα λεπτού βήματος. Ο γεωμετρικός σχεδιασμός του ISO 4762 αντιστοιχεί στο DIN 912, επομένως δεν υπάρχουν περιορισμοί στην αναμενόμενη χρήση. Επιπλέον, υπάρχει ένα νέο πρότυπο για τις βίδες κεφαλής εξαγωνικής υποδοχής (TX). Σε σύγκριση με την εξαγωνική κίνηση, η εξαγωνική κίνηση εξασφαλίζει καλύτερη μετάδοση φορτίου και λιγότερη φθορά της μονάδας.


κανονικά εξάγωνα παξιμάδια:

Κατά την αλλαγή από τα πρότυπα DIN σε πρότυπα ISO, ορισμένα ύψη παξιμαδιών έχουν αυξηθεί και τα πλάτη στα επίπεδα για τις διαστάσεις M10, M12, M14 και M22 έχουν αλλάξει. Τα φορτία απόδειξης έχουν επίσης αυξηθεί. Τα νήματα με χοντρό βήμα πρέπει να συμμορφώνονται με το ISO 898-2, τα νήματα λεπτού βήματος με το ISO 898-6. Τα παξιμάδια σύμφωνα με το DIN 934 πρέπει να αντέχουν μόνο χαμηλότερα φορτία αντοχής σύμφωνα με το DIN 267-4. Μπορείτε να αναγνωρίσετε παξιμάδια με μειωμένη ικανότητα φόρτωσης σύμφωνα με το ISO 898 Μέρος 2 ή Μέρος 6, επειδή έχουν ράβδους δίπλα στη σήμανση της κατηγορίας ιδιοτήτων.


Πηγή: https://patelmech.com/resources/din-standard/